vrijdag 9 augustus 2013

Voordat we vertrokken...

Voor iedereen die de droom heeft om ooit op wereldreis te gaan, of voor degene die denken dat wij al weken aan het niksen zijn, hierbij inzicht in onze reisvoorbereidingen.

De spaarfase > vanaf 3 jaar voor vertrek
Drie jaar geleden waren de reiskriebels bij ons al aanwezig en begonnen we met sparen. Je hebt immers veel geld nodig als je een jaar lang alleen maar geld uitgeeft.

De droomfase > 6 tot 3 maanden voor vertrek
Een half jaar geleden begonnen we er serieus over na te denken. Is dit het ideale moment om te gaan? En wat willen we dan, een wereldreis of richten we ons op 1 of 2 continenten? En welke plekken willen we niet missen? We lezen veel, kijken reisprogramma's en maken voorzichtig plannen. In mei nemen we het besluit: we gaan écht op reis! We zeggen onze banen en de huur op, zodat we de vrijheid hebben om zo lang weg te gaan als we willen.

De regelfase > vanaf 3 maanden voor vertrek
Na het besluit begint het geregel. Voor welke landen kunnen of moeten we al dingen in gang zetten, zoals visa (in ons geval vier stuks: Wit-Rusland, Rusland, Mongolië, China), trein- en vliegtickets, de zoektocht naar reisgenoten voor Mongolië en een campertje voor Nieuw-Zeeland.
In deze periode begint ook het regelen van de minder leuke dingen: het aanvragen van een nieuw paspoort en (internationaal) rijbewijs, het opzeggen van al onze abonnementen, het afsluiten van een wereldreisverzekering (de JoHo Special ISIS), de inentingen, het bestellen van medicijnen en het inscannen van al onze belangrijke documenten. Maar ook de verhuizing, het uitschrijven bij de gemeente, het doorvoeren van adreswijzigingen en het inslaan van reisbenodigdheden. 
De spanning stijgt als we net voor vertrek onze paspoorten terug krijgen met niet vier, maar slechts drie visa. Met spoed rijden we naar Breda voor het laatste visum. Toch blij dat we (lees: Jeem) zulke controlfreaks zijn.

De verheugfase > de laatste weken
De laatste weken neemt niet alleen de spanning toe, maar ook de zin om te vertrekken. Gaan we deze stap echt zetten? En wat zal er komend jaar allemaal op ons pad komen? We spreken nog 1 keer af met onze vrienden, wat resulteert in veel gezellige etentjes, borrels, lunches en een geweldig hardloop-event.


Zijn we er klaar voor? Wij denken van wel. En we hebben er heel veel zin in!!!

9 opmerkingen:

 1. Wij hadden gisteren niks van de spanning gemerkt, lekker laidback vol enthousiasme klaar voor de reis, leek het in ieder geval!
  Gelukkig heb ik nu mooie fotos uit de achtertuin voor als ik jullie erg ga missen ;-)
  Have fun avonturisten!
  Ik wacht met smart op de eerste update.
  Liefs xx
  ps verrasingspakket is heel leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. een late ractie.
  Heel veel plezier.
  Ine en Wil

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Jeem en Mark!

  Ben reuzebenieuwd waar jullie allemaal al geweest zijn! Ongetwijfeld mooie en bijzondere oorden :). Geniet ervan samen! xJuul

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thnx Juul!!!! We zijn zeker aan het genieten, update komt binnenkort! Met jou alles ok? Liefs

   Verwijderen
 4. Hoi Mark en Jamie,

  Veel reis plezier met mooie ervaringen toegewenst.
  En deel je ervaringen met de thuisblijvers, want jullie verslagen lezen als een trein!
  Mark gefeliciteerd en een bijzondere dag morgen.

  Groeten ome Hans en tante Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank jullie wel!

   Het heeft even geduurd, maar ons eerste reisverslag staat er inmiddels op. Veel leesplezier!

   Verwijderen
 5. Hiep, hiep, hoera, Mark is nu jarig. En wij vieren feest !!! Mark van harte gefeliciteerd. En,ben ja al een (heel)beetje verwend door Jamie? En ook door je nieuwe vrienden uit Mongolië? We bellen je later op de dag nog even. Groeten paps en mams.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha!

   Ook hier nog een keer de felicitaties, leuk! Een cadeau paste niet meer in Jamie's backpack, maar ik heb begrepen dat ik in Beijing getrakteerd wordt op een etentje. Overigens hadden de Mongoolse chauffeur en gids nog cadeautjes voor mij gekocht. Een leuke verrassing!

   Verwijderen