vrijdag 1 november 2013

Avontuurlijk Borneo

Als we na een vlucht van 3 uur vanaf Hong Kong weer voet aan grond zetten, worden we even overvallen door de hitte. We zijn op het Maleisische gedeelte van Borneo aangekomen en het is 32 graden. Ietwat bezweet komen we aan in ons guesthouse in Kota Kinabalu, waar we plannen maken voor de komende dagen.

Zodra we de grote stad verlaten, zien we hoe groen het hier is. Om ons heen zien we niets dan jungle en palmbomen. Onze verwachting om veel dieren te gaan spotten wordt direct waargemaakt, als twee papegaaien overvliegen tijdens onze eerste trekking door de jungle. Dat dit in het niets valt bij de dieren die we daarna nog zullen zien, merken we als we de Kinabatangan rivier bevaren. Hier spotten we het ene na het andere prachtige beest: orang utans, neusapen, krokodillen en felgekleurde vogels. Een geweldige ervaring, alleen de reden waarom deze dieren zich op de oevers van de rivier begeven is behoorlijk cru. Grote delen van het eeuwenoude regenwoud zijn namelijk gekapt voor palmplantages, waardoor de leefruimte van de dieren ernstig verkleind is.

Eenzelfde verwaarlozing van de natuur ervaren we rond het tropische eiland Mabul, waar afval in de groenblauwe zee drijft, tussen het koraal en de tropische vissen. Toch is het eiland prachtig en we genieten enorm van ons eerste zon, zee en strandmoment sinds vertrek. Een paar dagen aan zee smaken naar meer en we besluiten door te reizen naar de Tip of Borneo, het meest noordelijke puntje van het eiland, waar vreemd genoeg nauwelijks toeristen komen. Hier heb je de prachtige witte stranden nog helemaal voor je alleen. We verblijven in het eco-kamp Tampat Do Aman, midden in de jungle, waar ze juist heel bewust om gaan met de natuur (composttoiletten, waterfiltersysteem, schoonmaken van het strand, etc). Er is ook veel aandacht voor het onderwijzen van de lokale bevolking en Jeem draagt haar steentje bij door kookles te geven aan de meiden van het restaurant. Tampat Do Aman is zo'n plek waar je langer wil blijven hangen dan gepland vanwege de prettige sfeer. 

Brunei wacht echter op ons en we pakken een boot naar het negende land van onze reis, eveneens gelegen op het eiland Borneo. Als we naar de hoofdstad Bandar Seri Bewagan rijden, zien we direct dat er in dit kleine land veel meer welvaart is. De rijkdom vloeit voort uit oliewinning en de sultan van Brunei, een van de rijkste mensen van de wereld, heeft niet alleen een belachelijk groot paleis voor zichzelf geregeld, maar investeert ook in infrastructuur, gratis onderwijs en zorg, en de bevolking hoeft geen belasting te betalen. Om het integratieproces te bevorderen, besluiten we ons gebruikelijke brakke hostel in te ruilen voor een vijfsterrenhotel met zwembad. (Ter compensatie nuttigen we wel al onze maaltijden op lokale markten, waar je voor 60 eurocent voorzien bent van een heerlijke bak nasi.)

Onze laatste week op Borneo brengen we door in de Maleisische provincie Sarawak. We verlaten de kust en trekken het binnenland in, waar de jungle nog niet vervangen is door palmplantages en waar nauwelijks andere toeristen komen. Vanuit het afgelegen dorpje Belaga willen we over de schitterende Batang Rejang richting het westen van Borneo varen. Het waterpeil van de rivier blijkt echter te laag voor de boot dus het is hopen op veel regen 's nachts, want de enige andere mogelijkheid om Belaga uit te komen is dezelfde hobbelige jeeptocht terug als waarmee we gekomen zijn. De regen blijft uit, maar toch is er de volgende dag goed nieuws; we kunnen met een kleine boot op 3 uur varen stroomafwaarts worden afgezet in het dorpje Punan Ba, waar de kans dat de grote boot een dag later zal uitvaren aanzienlijk is. We grijpen deze kans en genieten enorm van de boottocht door de wildernis. 

Punan Ba blijkt echter niet op toeristen berekend (geen hotels of restaurants), maar gelukkig nodigt het dorpshoofd ons uit voor eten en logies. We kijken raar op als 's avonds blijkt dat we op de woonkamervloer mogen slapen. We dachten dat we in Mongolië de hardste bedden gehad hadden, maar dit overtreft echt alles: niet eens een bed! 's Nachts blijkt dat het niet alleen de harde grond is die ons wakker houdt, maar ook de klok in de woonkamer die elk uur een oorverdovend lawaai maakt. Als de klok 5 uur slaat, vinden we het niet eens erg om op te staan en in het pikkedonker de grote boot te gaan zoeken. Deze nacht heeft het wel flink geregend en we zijn blij als we, na enkele glijpartijen en een balanceer-act over een gladde boomstam (er zaten geen krokodillen in de rivier...? toch?!), in de boot stappen. Gebroken, maar voldaan genieten we van de bootreis terug naar de beschaving!

Na bijna vier weken op Borneo, is het over een paar dagen tijd om op het vliegtuig te stappen naar onze volgende bestemming. Ondanks dat Borneo vooraf niet op onze planning stond, hebben we enorm genoten van de jungle, de wilde dieren en de prachtige stranden en blijkt Borneo een goede toevoeging aan onze reis! 

Klik hier voor ons uitgebreide fotoverslag van Borneo.

Wil je onze foto's van Hong Kong nog zien? Klik hier!

16 opmerkingen:

 1. Super tof! Wat een gave foto's ook :) genieten! Liefs, Inge

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hee luitjes!! Geweldig zeg, leuk verhaal, mooie foto's! Idd: asociaal bruin!! Maar supercoole foto van jullie 2tjes! Goed dat je bij die foto had gezet dat het regenseizoen eerder was begonnen want ik dacht dat het een mooie snottebel was Jeem whihihi!! En de kookles is ook helemaal top, goed idee voor vrijwilligerswerk?? Jullie zien er heerlijk ontspannen en gelukkig uit!! Liefs uit Vlijmen (dat is een dorpje bij 's Hertogenbosch) :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hihi! Die foto van ons samen hebben we speciaal voor jou gemaakt :-)
   Na 10 pogingen met de zelfontspanner...
   Liefs voor Lucas!

   Verwijderen
 3. Wat een heerlijke update en wat een mooie foto's! Top dat jullie al zoveel moois hebben gezien, geniet van de volgende bestemming! Liefs Juul

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is elke keer weer spannend en verrassend wat jullie te vertellen hebben. Het is wederom genieten. En positief dat jullie daar ook vrijwilliggerswerk verrichten. Had je wel je koksmuts opgezet, Jamie ? (ha ha) Goede reis naar Nieuw Zeeland.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tof verhaal! Ik krijg zin om zelf weer de backpack op te pakken! Super!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Tony! Thanks voor je leuke reactie!
   Blij dat onze verhalen inspirationeel werken haha. Reizen is en blijft fantastisch.... Wij kunnen er ook maar geen genoeg van krijgen :-) (we wachten op de 3 maanden dip waar iedereen ons voor waarschuwende, maar we vertonen nog geen symptomen)

   Verwijderen
 6. Mooi om te lezen weer, fijn dat jullie het zo goed maken. Wat een mooie foto's ook weer, ook van jullie zelf, de vogeltjes èn de close-up van de krokodil!!
  Groeten, T. Marja.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanks! En wat leuk dat je zo'n trouwe lezer bent van onze blog!!
   Groetjes uit Kuching, Borneo

   Verwijderen
 7. Ik las net dat palmolie vooral uit Borneo komt. Niet meer gebruiken dus... gRob

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben ook een trouwe lezer van het blog en probeer telkens weer een reactie te posten.... :-)
  Langzamerhand begin ik een beetje jaloers te worden, maar dan alleen op de witte stranden en de blauwe zee. De beesten zou ik ook wel eens willen zien maar geloof dat het soort van reizen niet voor mij geschikt is. Maar ik kijk ook uit naar de tijd dat we gewoon een jaar weg kunnen zonder je schuldig te voelen. Het is wel leuk trouwens dat je je plannen al klaar hebt tot voorbij augustus 2014. Dat bekent dat je nog lang niet alles gezien hebt. Veel plezier nog en groetjes en een dikke kus, je gelukkig nog veel met je wattsappende moeder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het probleem blijkt bij safari te zitten, met firefox lukt het ineens wel, haha

   Verwijderen
 9. Hi Jeem en Mark, wat een fantastische verhalen om te lezen! Jeem, heerlijk die "happy" foto in hong kong! Je straalt helemaal, goed te zien, maar kan ook niet anders als ik naar de rest vd foto's kijk. Prachtig! Geniet ervan samen en houd ons snel weer op de hoogte :-) Liefs Vivian

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een te gekke foto's! Jeem, die cursus werpt zeker zijn vruchten af! Heb je Mark ook een spoedcursus gegeven?
  Liefs patricia

  BeantwoordenVerwijderen
 11. wilhelmien v.d.Paal14 december 2013 om 16:56

  Hallo Mark en Jamie,

  Tot nu toe genoten van jullie foto's en info, geweldig jullie reis.
  Wij krijgen ook zin om te gaan. Gisterenavond nog een reportage gezien van Mongolië
  We zijn benieuwd wat jullie in Nieuw Zeeland weer meemaken.

  Harry en Wilhelmien

  BeantwoordenVerwijderen
 12. OK, ik liep wat achter met lezen. Zou het jaloezie zijn? Wat geweldig om jullie avonturen te lezen en te zien. Kooklessen, daar heb je het wel eens over gehad! Leuk om te zien dat die van de Bucket list kan :) De foto's blijven prachtig... Natuur, steden, strandjes... Alles is even mooi. Blijf genieten, wij genieten mee!

  Liefs, Lein

  BeantwoordenVerwijderen