zondag 19 januari 2014

Wat we eten

Dat ik erg van koken hou, was mij niet onbekend. Dat ik een soort van obsessie heb voor lekker eten, is nieuw voor mij. Telkens als ik langer dan vijf dagen slecht eten voorgezet krijg, begin ik chagrijnig te worden. Ik fantaseer over de lekkerste maaltijden, kan nergens anders meer over praten en droom zelfs over de recepten op mijn kookblog... Gelukkig is het eten in veel landen lekker! Onze ervaringen per land: 


Blini's in Rusland
Van de Russische keuken hebben we weinig meegekregen. Alleen de blini's (kleine pannenkoekjes) die we voor ontbijt geserveerd kregen bij Lake Baikal waren typisch Russisch, en lekker! De prijs-kwaliteitverhouding van het eten in de Russische restauratiewagen van de Transmongolie Express was zo teleurstellend, dat we vooral heel veel bakjes noedels opgeslurpt hebben...


Schaap in Mongolië
Voor lekker eten hoef je niet naar Mongolië te gaan. Na drie weken schaap, schaap en schaap, hebben we ontdekt dat ze dit slechts op 1 manier lekker kunnen bereiden: de Mongoolse hotstone BBQ... De soep van gepureerd schapenvet met stukjes wortel was ons absolute dieptepunt.


Leren dumplings vouwen in China
Een paar kilo's lichter storten we ons op de heerlijke Chinese keuken, met dumplings als absolute favoriet. Ook zijn we niet vies van Sweet & Sour chicken, Peking eend en Beef noedelsoep!
(Jammer dat Jeem er een voedselvergiftiging op doet...)


Roti voor ontbijt in Maleisië
Met invloeden uit China, India en Indonesië is eten in Maleisië een feest. We ontbijten hier niet vaak met brood, maar bestellen liever een Nasi Goreng, Laksa of Roti:


's Avonds worden onze hongerige maagjes gevuld met de lekkerste curries, satay of noedelgerechten.

Zelf koken in Nieuw-Zeeland
Zes weken zelf koken, dat zijn we niet meer gewend! Maar na drie maanden Azië zijn Jeem's risotto's en pasta's een welkome afwisseling. Uit eten gaan past in een Westers land helaas niet in ons budget. Slechts 1 keer verwennen we onszelf met een culinaire maaltijd bij een wijnhuis, met een heerlijke Pinot Gris erbij:


Tropisch fruit en gekke groenten in Vanuatu
Buiten de hoofdstad zijn er in Vanuatu geen restaurants. Maaltijden zijn daarom inbegrepen bij je verblijfplaats, dus het is hopen dat de vrouw des huizes kan koken. Aangezien supermarkten weinig op voorraad hebben, kookt zij met wat er in haar tuin groeit. Dat blijkt vooral veel tropisch fruit te zijn: mango's, ananassen en papaya's. We maken kennis met Breadfruit, een vrucht met de textuur van brood, Taro en Yam (beide wortelknollen). Onze gastvrouw is super trots als ze traditionele Laplap voor ons gemaakt heeft; geraspte Yam bereid in bananenblad en gebakken tussen hotstones. We doen maar net alsof we het lekker vinden...


Sate op straat in Singapore
Na ruim twee maanden in Oceanië, verwelkomen we het Aziatische eten weer met open armen. Tijdens het reizen eten we het liefste bij straatstalletjes, lekker en goed voor ons budget. Hoe we weten waar we het lekker eten is? Gewoon over straat lopen en daar neerploffen waar de meeste locals zitten!
In Singapore heeft Pieter, vriend van Mark, reeds vooronderzoek gedaan, wat resulteert in heerlijke Satay.We kijken nu al uit naar de volgende keukens die we mogen gaan ontdekken!

4 opmerkingen:

 1. Hoi Mark en Jamie.

  Leuk te horen wat jullie daar allemaal voor vreemde gerechten nuttigen.
  De namen zeggen ons vaak niets, maar de borden zien er meestal mooi opgemaakt uit.
  Gelukkig dat jullie het eten de meeste tijd lekkker vinden.
  Elke dag schaap konden ze jullie niet blij mee maken,
  dan kun je inderdaad nog beter Hollandse pot hebbben!
  Groetjes, Wil en Ine.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een smakelijke reportage, krijg er trek van!
  Groeten uit Helmond :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuk thema! En goed dat Jamie zo veel inspi op kan doen voor het andere blog.
  Ik mis trouwens wel de chocolade pizza! Toch niet meer gegeten? X

  ps: kunnen we ook thema verzoekjes doen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. We zijn reuze benieuwd welke thema's je voor ons kan bedenken!
  Chocoladepizza uiteindelijk toch geskipt... Die komen we een keer bij jou eten :-)

  BeantwoordenVerwijderen