maandag 23 juni 2014

Het gouden uur

In Nederland namen we eigenlijk nooit de tijd om te genieten van een mooie zonsopkomst of -ondergang. In de winter gingen we zelfs in het donker naar ons werk en kwamen we pas weer thuis als de zon al lang weer onder was. Zonde, want het begin of het einde van een dag kan zo fantastisch zijn. Op reis zijn het eerste en laatste uur dat de zon op is de momenten waarop we het liefst op pad zijn (onder fotografen bekend als het gouden uur!). Het licht is dan op z'n mooist en de omgeving komt nog beter tot zijn recht:


Yol vallei, Mongolië
Een van onze eerste geweldige gouden uren beleven we eind augustus in Mongolië, waar we na een hele dag hobbelen in het Russische busje een wandeling bij zonsondergang maken door de adembenemende goudgele Yol vallei.


Hong Kong, China
In oktober bekijken we in Hong Kong de zonsondergang vanaf de Avenue of the Stars, die zelf weinig bijzonder is, maar wat kun je hier de zon mooi zien wegzakken achter de wolkenkrabbers!


Kinabatangan, Maleisië
Half oktober maken we op het eiland Borneo, Maleisië, verschillende boottochtjes over de Kinabatangan rivier. Deze tochtjes vinden met name plaats als de zon net op is of bijna onder gaat, omdat de dieren dan op hun actiefst zijn. Het aantal dieren dat we spotten is ver boven verwachting. Als kers op de taart worden we getrakteerd op dit geweldige kleurenspektakel:


Bandar Seri Begawan, Brunei
Als we aan het eind van de middag in de hoofdstad van Brunei aankomen, maken we nog een wandeling door de stad. Brunei is maar klein en heeft weinig hoogtepunten, maar de Omar Ali Saifuddien moskee ziet er in het warme avondlicht fantastisch uit.


Abel Tasman, Nieuw-Zeeland
In november wandelen we vier dagen langs de Abel Tasman kust. Met onze backpack op de rug lopen we van strand naar strand, de ene nog idyllischer dan de andere. Elke dag staan we vroeg op (we zijn toch al wakker van onze slaapzaal-genoten), wat geen straf is als je zulke zonsopkomsten kan meepakken.


Malekula, Vanuatu
Op de 81 eilanden van Vanuatu is een mooie zonsondergang geen uitzondering. Toch is geen dag hetzelfde en de mooiste zonsondergang die we ons herinneren is op Malekula, waar we voor onze hut verrast worden door de lucht die roze, oranje en paars kleurt. Geen slecht uitzicht en dat op Tweede Kerstdag!


Langkawi, Maleisië
In januari ervaren we het ultieme vakantiegevoel als we vier dagen op rij onze dag eindigen met een wandeling over een breed wit zandstrand. Met onze voetjes in het zachte zand genieten we van de ondergaande zon. Life is good.


Kuala Lumpur, Maleisië
Vlak voordat de zon onder gaat, lopen we in Kuala Lumpur naar de Petronas Twin Towers. Wat een gigantisch hoge torens en in de schemering lichten ze fantastisch op.


U Bein Bridge, Myanmar
In Myanmar is het niet de zonsondergang, maar de zonsopkomst die bij ons de mooiste herinneringen oproept. Bij de beroemde U Bein Bridge, vlakbij Mandalay, moeten we, evenals de monikken die over deze brug lopen, vroeg uit de veren om deze geweldige weerspiegeling te kunnen zien:


Bagan, Myanmar
De derde week van februari stappen we in het donker op ons fietsje in Bagan en rijden we naar een door ons strategisch uitgezocht plekje voor de zonsopkomst boven de tempels. We kiezen ervoor om de toeristenmassa te mijden, om bij een klein tempeltje in alle rust te genieten van dit sprookjesachtige uitzicht:


Inle Lake, Myanmar
Nog een keer staan we in Myanmar vroeg op, dit maal om in het mystieke ochtendlicht een boottochtje te maken over het Inle Lake. Een mooie ervaring, omdat het nog zo mistig is en je de geweldige contouren van de vissers op het meer ziet.


Kala Patthar, Nepal
Terwijl we in mei de Kala Patthar beklimmen, zien we de eerste zonnestralen verschijnen achter de Mount Everest. Een klim van twee uur voor het ontbijt blijkt niet echt het beste plan ooit en duizelig bereiken we de top op 5550 meter, waar we alle pijn vergeten omdat we zo'n geweldig uitzicht hebben.


Poon Hill, Nepal
Als we aan onze derde lange trekking in Nepal beginnen, kunnen we ons bijna niet meer voorstellen dat we nog verrast gaan worden door de uitzichten onderweg. Maar als we met zonsopkomst op Poon Hill staan, kunnen we niet anders dan toegeven dat we weer een nieuw hoogtepunt beleven!Rainbow Rocks National Park, China
Inmiddels zijn we in China, waar de bizarre rotsformaties in Rainbow Rocks National Park de mooiste kleuren aannemen als de zon bijna onder is. Wat een fantastische plek voor een zonsondergang.Het gouden uur is absoluut ons favoriete moment van de dag!

7 opmerkingen:

 1. wat een supermooi thema weer jullie nieuwe blog. i like!! en de plaatjes zijn geweldig, maar ik denk voor jullie dat het heel moeilijk kiezen is wat er in de blog gaat komen omdat jullie zo veel fantastische dingen mee maken. dan hier nog een nieuwtje van de dag. wij stappen voor het eerst de fiets op met lucas, later meer ;) xxxxx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige foto's. Jullie vroege opstaan wordt rijkelijk beloond. Nog een aanvulling voor jullie. In Berlicum, Bevershoeve 12, zijn vaak ook heel mooie zonsondergangen. Je brengt je fototoestel maar een keertje mee (ha, ha).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Jamie en Mark

  Wat een geweldig mooie blog de natuur en vooral de zon is goud waard ook voor ons leven.
  Vakantie geeft een extra dimensie, zelfs vroeg en laat is het genieten.
  Nog een hele mooie tijd met bijzondere, onverwachte, ervaringen, waar wij ook in mogen delen.

  groeten van Harry en Wilhelmien van de Paal

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Mark en Jamie,

  Het is ontroerend mooi!

  Groeten Hans en Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Thanks voor alle leuke reacties! Het gouden uur in Berlicum, dat willen we wel eens meemaken, maar pas over een paar maandjes hoor :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Supermooi thema. Ik hoop binnenkort ook wat van bovenstaande gouden uurtjes mee te pikken. Ben alvast begonnen met Berlicum :-)

  BeantwoordenVerwijderen