zondag 21 september 2014

De steden van Mozaïekistan

Vanuit Tadzjikistan steken we de grens over naar Oezbekistan, onze laatste 'stan' op deze reis. Waar de vorige twee vooral indruk maakten door hun geweldige natuur, zijn het in dit land de schitterende oude steden die ons trekkenMaar voordat we deze kunnen bezichtigen, moeten we eerst geld wisselen op de zwarte markt. In Oezbekistan kunnen we namelijk niet pinnen met onze bankpassen, dus we hebben dollars bij ons om te ruilen voor stapels Oezbeeks geld; op de zwarte markt is 100 dollar ongeveer 300.000 som waard (zo'n 30% meer dan volgens de officiële wisselkoers) en dat bedrag krijg je in 300 briefjes van 1000. 


Historisch Samarkand
De eerste stad die we bezoeken is Samarkand. Ooit een bruisende stad op de befaamde Zijderoute, maar uit die tijd is er niets meer over, want de Mongolen hebben onder leiding van Chengis Khan in de 12e eeuw alles verwoest. Gelukkig besloot Khan Amir Timur enkele eeuwen later het de hoofdstad van zijn rijk te maken en uit deze tijd zijn een aantal fantastische gebouwen overgebleven, die wij met veel plezier bezichtigen. Naast de prachtige buitenkant vol typisch mozaïekwerk maakt ook de binnenkant van de gebouwen grote indruk op ons.




Authentiek Bukhara
Na een warme treinreis arriveren we vervolgens in Bukhara. Het is tijdens ons bezoek aan Oezbekistan overal heet, maar Bukhara spant met temperaturen rond de 40 graden de kroon. We staan 's ochtends vroeg op voor sightseeing, houden siesta in de middag en komen onze hotelkamer (met airco) tegen het einde van de middag pas weer uit. (Bijkomend voordeel van deze planning is dat het licht optimaal is voor onze foto's en we geen last hebben van de busladingen Duitse, Franse en Spaanse toeristen.) In tegenstelling tot Samarkand, waar 'slechts' enkele oude gebouwen over zijn gebleven, is in Bukhara een groot deel van de oude stad authentiek. Tijdens Bukhara's glorietijd telde de stad meer dan 100 medressa's (scholen) met 10.000 studenten, 300 moskeeën en talloze bazaars en veel hiervan is bewaard gebleven.





Sfeervol Khiva
Vanuit Bukhara scheurt onze taxi-chauffeur 500 kilometer door de Kalykum woestijn naar Khiva. Khiva is de kleinste stad van de drie, maar volgens ons wel de meest sfeervolle. Binnen de goed bewaarde stadsmuren vinden we zanderige steegjes, kleine huisjes en prachtige oude gebouwen, uiteraard versierd met het nodige mozaïekwerk. Het lijkt alsof de tijd hier stil heeft gestaan en we kunnen ons makkelijk een voorstelling maken van hoe het vroeger geweest moet zijn.






Oezbekistan was voor ons een welkome afwisseling na alle natuurpracht in Kirgizië en Tadzjikistan. De drie steden die we bezocht hebben, hebben elk hun eigen identiteit en het is een comfortabel land om doorheen te reizen: heerlijke B&B's, etentjes op sfeervolle dakterrasjes, verse bonenkoffie, het voelde meer als vakantie dan als reizen! Of wij geen genoeg kregen van de grote dosis mozaïek? Zelfs op onze laatste dag in Khiva wisten we ons uren te vermaken met het fotograferen van de verschillende mozaïekpatronen:

 


Klik hier voor al onze foto's van Oezbekistan. 

8 opmerkingen:

  1. Schitterend. Deze mozaieken zijn nog moooier, dan die in Andalusie. Wat een rijke versieringen. Die mensen moet veel geduld gehad hebben. Wij wisten niet, dat in die "stannetjes" het zo mooi is. Maar goed dat jullie zijn gaan kijken (ha, ha). Wij snappen helemaal, dat je daar foto's blijft maken. De groetjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. wauw met die mozaïek zie je weer heel andere dingen he...! en met 300 briefjes voel je je wel rijk zeker, al zullen ze nu wel op zijn ;) ?? leuk weer!!! xx j,l,a

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Is even wennen om rond te lopen met stapels geld! We hadden er een speciale tas voor bij ons :-)

      Verwijderen
  3. Onvoorstelbaar mooi en kleurrijk al die mozaieken en wat een knap werk. Daar steken heel wat uren, waarschijnlijk jaren arbeid in. Dan is het in Nederland toch maar saai. Blijf lekker genieten van al dat moois. Groetjes, o.Jos en t.Ans.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mooi, de kleuren van de mozaïekwerken spatten er vanaf! Bijkomend voordeel van zo vroeg naar een moskee gaan is dat je niet wakker wordt van de oproep tot gebed. Onze wake up calls om 6u in Georgetown waren niet zo tof ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ellende is dat, die moskeeën in alle vroegte! Gelukkig is het oproep tot gebed via de minaretten in Oezbekistan verboden!

      Verwijderen
  5. Weer zoveel blauw, en ik was al 'om' :-)
    Mijn kijk op mozaïek moet ik denk ik ook maar bijstellen, deze zijn heel erg bijzonder!
    Ben benieuwd naar Iran.
    Heel veel groeten!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, ja prachtig al dat blauw en mozaïekwerk, wij zijn fan! In Iran kunnen ze er ook wat van :-) die foto's zullen niet teleurstellen :-)

      Verwijderen