zondag 5 oktober 2014

Wat we eten, deel 2

Een van de leuke dingen van reizen is dat je gerechten kan proeven van over de hele wereld. Kaas-aardappel-momo's uit Nepal, Laghman in Centraal Azië of op Iraanse wijze bereide aubergine, we eten ons buikje regelmatig rond! Maar in een eerdere blogpost schreven wij ook dat lekker eten op reis - helaas - niet altijd even vanzelfsprekend is. Soms eten we weken nauwelijks groenten en is de variatie in gerechten klein. Wil je weten wat we de afgelopen maanden gegeten hebben en hoe dat beviel?


Een tafel vol in Myanmar
Acht maanden geleden waren wij in Myanmar, waar we net als in andere zuid-oost Aziatische landen heerlijke curries aten. In Myanmar verschijnen bij elke curry ongevraagd soep, drie soorten dips en vijf soorten groenten op tafel, en die zijn allemaal inbegrepen in de paar euro die je ervoor betaald! Lekker en gezond.


Crêpes met Nutella in Laos
Via Thailand belanden we in Laos, waar we baguettes, croissants en crêpes met Nutella eten (overblijfselen van de Franse tijd). In de grote steden (Luang Prabang en Vientiane) vinden we daarnaast veel goede restaurants die authentiek Laotiaanse gerechten maken, en die zijn om te smullen!


Gebrek aan vitamines in Nepal
Tijdens onze wandeltochten door de bergen van Nepal is het eten weinig bijzonder. De theehuizen serveren eigenlijk allemaal hetzelfde. Naast de Nepalese gerechten dahl bhat (all-you-can-eat rijst met een paar aardappelen, een beetje curry, een papadum en een sausje van linzen) en momo's (deegpakketjes met een vulling van groenten of aardappelen en kaas) staan er verder altijd gebakken rijst, noedels, pasta met tomatensaus, pizza en soep op de kaart. Veel koolhydraten en weinig groenten!


Nepalesen zweren bij knoflooksoep, ze zijn er van overtuigd dat dit binnen no-time elk kwaaltje geneest. Als Mark flink ziek wordt tijdens een van de wandeltochten, krijgt hij drie keer die dag knoflooksoep voorgezet en verrassend genoeg is hij de volgende dag beter.

Tussen de lange wandelingen door verwennen we onszelf in Kathmandu en Pokhara met koffie en (zeer goed betaalbaar) Westers eten (met als favo toetje deze crêpe met chocolade en banaan!).


Regionale verschillen in China
De Chinezen kunnen uitstekend koken: van overheerlijke dumplings in het noorden tot pittige aubergine gerechten in het zuidelijke Sichuan, wij zijn er gek op! 


Deze keer reizen we echter door het westen van China (richting centraal Azië) en dat is ook aan de menukaart te merken. We eten opeens kebab en ook proberen we de lokale specialiteit van Dunhuang: noedels met ezel (en het is nog lekker ook)!

Meer dan alleen schaap in Kirgizië
Voordat we naar Kirgizië reizen, hebben we geen idee wat we kunnen verwachten van het eten in dit land. We vrezen dat het eten niet veel beter zal zijn dan in Mongolië, aangezien de mensen hier ook als nomaden leven en we bereiden ons mentaal voor op een paar weken smakeloze schaapgerechten. Blij verrast zijn we als we keer na keer gerechten voorgezet krijgen die eigenlijk prima smaken. Regelmatig verschijnt er laghman (een noedelgerecht met een saus van tomaat, groenten en vlees) op tafel, maar ook veel plof (beter bekend als pilav), sjaslieks en aardappelen. 


Bonbons voor ontbijt in Tadzjikistan
Tijdens onze roadtrip over de Pamir Highway eten we niet in restaurants (die zijn er niet) maar bij mensen thuis. Je hebt dus geen keuze in wat je eet, maar gelukkig hebben de Tadzjieken smaak en elk gerecht wordt geserveerd met brood, watermeloen, thee en koekjes. Zelfs bij het ontbijt krijgen we koekjes en bonbons geserveerd.


Heel veel aubergine in Iran
Iran is voor ons kebab, aubergine en falafel. Kebab wordt altijd geserveerd met een grote berg rijst, boter en een gepofte tomaat. Aubergine is de groente bij uitstek en verschijnt elke dag op tafel, hoewel steeds in een andere vorm. Er zijn relatief weinig restaurants te vinden in Iran (de mensen eten voornamelijk thuis), maar fastfood zaakjes waar je goedkoop een broodje hamburger of falafel kan eten zijn er in overvloed. 


Kookcursus in Turkije
Eigenlijk kennen bijna alle gerechten hun oorsprong in Turkije, vertelde onze Turkse reisgenoot Alper ons eens in Mongolië. Dus waar kun je beter een kookcursus volgen dan in Istanbul? We leren hummus, bulgur salade, geroosterde auberginespread en borek bereiden.


Het resultaat is heerlijk:


Jeem zal bij terugkomst in Nederland de recepten van onze lievelingsgerechten publiceren op haar kookblog.

9 opmerkingen:

  1. Lekker allemaal hoor! Enne, jullie praten al over terugkomst in Nederland ;-)?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goed idee zo'n receptenblog.
    Het is weer geweldig wat we zien!!

    Groeten Hans en Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ah mooi dan plan ik vast een '1x per week lekkere Aziatische gerechten proberen' - sessie bij Mark&Jamie in mijn agenda voor wanneer jullie weer in Utrecht wonen :). Het is overigens ontzettend balen om dit bericht te lezen terwijl ik in de pauze van mijn werk mijn vormloze boterhammetjes weg werk...
    Enjoy!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vormloze boterhammen klinkt een stuk minder aantrekkelijk dan curry voor lunch... wij blijven nog even weg hoor! :-)

      Verwijderen
    2. Wat zien al die verschillende gerechten er mooi uit.
      Jullie hebben daar veel verschillende dingen leren eten en soms ook maken.
      Als de Hollandse pot straks maar niet tegen gaat vallen!
      En anders heeft Jamie nog genoeg recepten achter de hand.
      Groetjes, Wil en Ine

      Verwijderen
  4. Ik mis onze gezellige, lekkere eetavondjes al een tijdje, maar nu kijk ik helemaal uit naar de volgende keer!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo Jamie en Mark,

    Wat een fantastische natuur en cultuurfoto's.
    Op de foto's ziet het eten er heerlijk uit, bij thuiskomst mogen jullie ons wat recepten mailen
    Geniet maar van al het moois wat jullie nog gaan zien en houdt ons op de hoogte.

    groeten Harry en Wilhelmien

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Misschien moet ik alvast een keukenkastje leeg gaan maken voor al die exotische ingrediënten?
    Smakelijke voortzetting nog!

    BeantwoordenVerwijderen