zaterdag 18 oktober 2014

Welcome to Iran!

Een land vol historische gebouwen, prachtige moskeeën, rustgevende Perzische tuinen, drukke bazaars, sfeervolle theehuizen, uitgestrekte woestijnlandschappen en misschien wel de meest aardige mensen die we tijdens onze reis ontmoet hebben. We zijn in ons 21e land van deze reis aangekomen: Iran.

"Is dat niet gevaarlijk?" Is de vraag die wij telkens gesteld krijgen als wij mensen thuis vertellen dat onze volgende bestemming Iran is. "Zijn jullie wel goed wijs dat je daar heen reist?" Het nieuws schept misschien een beeld dat Iran onveilig is. Een vreemd, Islamitisch land vol godsdienstfanatiekelingen, waar je bovendien als vrouw gesluierd over straat moet. De werkelijkheid is anders; Iran is het meest vriendelijke land waar wij tot nu toe geweest zijn (en dat is knap, want we hebben al een hoop fijne volkjes ontmoet). Overal op straat wordt je aangesproken door Iraniërs met een "Welcome to Iran", "Where are you from?" en voor je het weet zit je met een kopje thee, komkommer of granaatappel in je hand met hen te picknicken (hun favo-bezigheid) en te kletsen over de tulpen van Nederland en wat je van hun land vindt. Vooral het laatste is een veelbesproken onderwerp omdat de Iraniërs graag zien dat het beeld dat buitenlanders hebben van hun land verandert.


De kledingvoorschriften voor vrouwen blijken reuze mee te vallen. De hoofddoek is meer een sjaal die je losjes om je hoofd drapeert en de lange gewaden die je verwacht te moeten dragen kunnen ook leuke tuniekjes of jassen (manteau's) zijn, zolang ze je kont maar bedekken en je er een lange broek of legging onder draagt. Natuurlijk lopen er ook vrouwen op straat in zogenaamde chador's (tent in het farsi), maar dit is niet verplicht. Dat Iran veel meer met mode en uiterlijk bezig is (en bovendien liberaler is) dan je zou verwachten, blijkt wel uit de populariteit van plastische chirurgie, met name de neuscorrectie. We maken er een sport van om neuspleisters te tellen (bij zowel vrouwen als mannen!) en na 19 dagen Iran staat de teller maar liefst op 48!! (Kanttekening bij dit onderzoek: het schijnt dat de neuspleister in sommige gevallen gebruikt wordt door mensen die helemaal geen ingreep ondergaan hebben. Ze doen maar alsof, om te laten zien dat ze genoeg geld hebben voor deze dure ingreep. We kunnen dus niet met zekerheid zeggen dat elke neuspleister staat voor een neuscorrectie.)


Omdat Iran een enorm land is en wij maar krap drie weken de tijd hebben, beperken wij ons tot de steden en dorpjes van Centraal Iran. Het prachtige Esfahan vol grootste gebouwen, het historische Shiraz waar een aantal van onze favoriete moskeeën staan, het sfeervolle Yazd waar nog veel overblijfselen te vinden zijn van het Zoroastrisme (de religie in Iran voordat de Islam zijn intreden deed) en tenslotte de meer gelovige steden Kashan en Qom. We kijken onze ogen uit en fotograferen er op los.

Esfahan

Shiraz


Yazd

Kashan

Qom

Waar we in Oezbekistan verslaafd geraakt waren aan het fotograferen van mozaïekwerk, zijn het in Iran vooral de spectaculaire plafonds die ons bezighouden, de een nog indrukwekkender dan de ander:


De grote steden wisselen we af met kleine dorpjes, waar we homestays betrekken en we brengen een nacht door in een prachtig gerenoveerde caravanserai (hier sliepen vroeger de handelaren die de Zijderoute bereisde). 



We hebben helaas geen tijd meer voor andere delen van Iran, maar 93 "Welcome to Iran"s, 47 kopjes gratis thee, 26 koekjes in de bus, 5 komkommers, 2 nectarines, 1 bosje druiven, 1 aanbieding door een wildvreemde om onze favoriete Iraanse maaltijd te bereiden, 1 gratis lunch en een hoop nieuwe vriendinnen voor Jeem verder, verlaten wij Iran met een voldaan gevoel. Wat een fijn land… Wanneer gaan we terug?



Klik hier voor al onze foto's van het fotogenieke Iran. 
Klik hier voor de selfie-reportage van onze Iraanse vriendin Fatema.

5 opmerkingen:

  1. Wow, da's inderdaad een ander Iran dan je zou denken!
    Weer een heel speciale ervaring erbij, het houdt maar niet op!
    En als ik ergens indruk wil maken moet ik dus een pleister op m'n neus plakken, thx voor de tip:-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. We zijn bang dat het wel ooit op gaat houden :-) helaas...!
    Haha, ik denk dat Iran het enige land in de wereld is waar die neuspleister als statussymbool werkt (zo apart!)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hebben wij toch een heel verkeerd beeld van een land en haar bewoners. Kan men in Nederland nog wat van leren.
    Het is weer genieten van die prachtige foto's. Die plafonds zijn helemaal geweldig. Echte kunstwerken. Dat wordt straks afkicken in het eigenlijk toch wel 'saaie' Nederland. Maar blijf voorlopig lekker genieten. Houdoe. o.Jos en t.Ans.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat interessant om zo een kijkje in het leven van Iran mee te krijgen. Die opsomming op het einde zegt genoeg, wat een ontzettend gastvrij volk!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat goed dat jullie toch naar Iran zijn gegaan. Jammer dat een paar gekken (die de macht hebben) zo'n land kunnen verpesten. En wat een prachtige cultuur hebben ze in de loop der eeuwen opgebouwd. De foto's zijn echt mooi. Andalusië is daar maar simpel bij. En de bevolking is ook een graadje gastvrijer dan in Europa. Dat wordt weer aanpassen voor jullie!!

    BeantwoordenVerwijderen